Enzymatyka w praktyce

  • Drukuj zawartość bieżącej strony
  • Zapisz tekst bieżącej strony do PDF
25 maja 2022

Czy reakcje enzymatyczne zachodzą zawsze? Jakie czynniki mogą spowodować katastrofę dla przemian metabolicznych? Na te pytania próbowali odpowiedzieć uczniowie klas 1 be-cha podczas zajęć laboratoryjnych.

Uczniowie wykonywali doświadczenia badające wpływ wybranych czynników na przebieg reakcji enzymatycznych. Sprawdzali wpływ temperatury oraz alkoholu etylowego na reaktywność katalazy w bulwie ziemniaka i w wątrobie drobiowej. Duża dawka pozytywnej energii, cierpliwości i uważności zaoowocowała wspaniałymi obserwacjami oraz wnioskami. Ehh nie ma to jak be-cha!

Galeria

  • Powiększ zdjęcie 1

    1

  • Powiększ zdjęcie 2

    2

  • Powiększ zdjęcie 3

    3

  • Powiększ zdjęcie 4

    4

  • Powiększ zdjęcie 5

    5

  • Powiększ zdjęcie 6

    6

  • Powiększ zdjęcie 7

    7

  • Powiększ zdjęcie 8

    8

  • Powiększ zdjęcie 9

    9

  • Powiększ zdjęcie 10

    10